5 veelgestelde vragen over aftersun

5 veelgestelde vragen over aftersun

Veilig en verantwoord zonnen staat bij ons voorop. Daarom adviseren we je om je altijd na gebruik van de zonnebank in te smeren met aftersun. Ook wanneer je je huid blootstelt aan de natuurlijke zon, is het belangrijk om je huid met aftersun na te verzorgen.

Maar waarom is aftersun dan zo belangrijk? En waar moet je nog meer op letten? Lees verder om erachter te komen.

Aftersun: wat is het en waarom is het zo belangrijk?

Zonnen op het strand of onder een zonnebank; het is heerlijk ontspannend, we krijgen er een mooi gebruind tintje van en het stimuleert ons lichaam om vitamine D aan te maken. Maar zonnen is alleen veilig als we het verantwoord doen.

Smeer jij je al goed in met aftersun na elke sessie onder de zonnebank of blootstelling aan de zon? Lees hier waarom het zo belangrijk is om dat te (blijven) doen.

De 5 meest gestelde vragen over aftersun

 1. Waarom is het gebruik van aftersun belangrijk?
 2. Heeft het zin om aftersun te smeren als ik al verbrand ben?
 3. Ik heb aftersun gesmeerd, maar ben toch verbrand. Hoe komt dat?
 4. Kan ik aftersun ook gebruiken voordat ik ga zonnen?
 5. Ik heb geen aftersun bij me. Kan ik iets anders gebruiken?
  1. 1. Waarom is het gebruik van aftersun belangrijk?

   Aftersun is een gel of crème die een hydraterende en kalmerende werking op de huid heeft en dat is van essentieel belang, omdat blootstelling aan de zon ons lichaam flink kan uitdrogen. Het is dus belangrijk om je lichaam en gezicht goed in te smeren met aftersun na blootstelling aan de zon of zonnebank om uitdroging te voorkomen en het vochtgehalte in onze huid weer op peil te brengen.

   Een goede aftersun bevat vochtinbrengende ingrediënten zoals hyaluronzuur en extracten van de Aloë Vera plant. De voordelen van Aloë Vera voor de gezondheid zijn zelfs op beide handen niet te tellen, maar de belangrijkste voordelen waar wij naar uitkijken na blootstelling aan de zon zijn: verkoeling, hydratatie en herstel. Dat laatste is belangrijk, want: aftersun biedt niet alleen verlichting, maar helpt de huid ook om sneller te herstellen. Het blijft natuurlijk belangrijk om, naast het gebruik van aftersun, ook voldoende water te drinken.

   2. Heeft het zin om aftersun te smeren als ik al verbrand ben?

   Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, maar het kan een ieder van ons overkomen dat we vergeten om ons goed in te smeren doordat we ons bijvoorbeeld laten meeslepen tijdens een competitief potje beachvolleybal.

   Je hebt een zonnebrand opgelopen, super vervelend. Heeft het nou nog zin om je in te smeren met aftersun, vraag je je af. Jazeker! Aftersun zal helpen om de verbrande huid te hydrateren en te kalmeren, maar zal ook het herstel bevorderen. Zeker als je een zonnebrand opgelopen hebt, blijft het belangrijk om je iedere paar uur goed in te smeren.

   Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je nu bestand bent tegen de zon en weer verder kan liggen bakken. Zonnen (zowel onder de natuurlijke zon als de zonnebank) met een verbrande huid is een no-go.

   3. Ik heb aftersun gesmeerd, maar ben toch verbrand. Hoe komt dat?

   Een aftersun is belangrijk, maar het is helaas geen wondermiddel. Het blijft belangrijk dat je, naast het gebruik van aftersun, ook op de volgende zaken blijft letten:

   • Gebruik de juiste zonnebrandcrème voor jouw huidtype.
    Hoe hoger de beschermingsfactor (SPF), hoe beter de bescherming. Zonnebrandcrème beschermt je huid niet alleen tegen verbranding, maar zorgt er ook voor dat de huid minder snel veroudert en vermindert de kans op huidkanker. Vergeet ook niet om je in te smeren met zonnebankcrème als je de zonnestudio bezoekt.
   • Vermijd de zon tussen 12 en 15 uur.
    Tussen 12 en 15 uur schijnt de zon op zijn sterkst en is de UV-straling op zijn hoogst. Dat betekent dat er een hoog risico is op een zonnebrand. Probeer in de schaduw te blijven en je huid te beschermen tegen directe zonlicht.
   • Blijf niet langer dan 3 uur onder de directe zon.
    Wanneer onze huid wordt blootgesteld aan de zon, maakt het melanine aan. Melanine is een natuurlijk pigment, dat onze huid beschermt tegen de zon en ons een bruin (of rood) kleurtje geeft. Onze huid kan echter niet langer dan 3 uur per dag melanine aanmaken, dus de kans dat je je verbrandt is groot als je langer onder de zon blijft.
   • Drink voldoende water.
    Water is van essentieel belang voor ons en zeker niet alleen om niet uitgedroogd te raken onder de zon. Wanneer we niet voldoende water binnenkrijgen, kan dat van negatieve invloed zijn op de werking van onze vitale organen. Dus onthou: hydration is key.

   4. Kan ik aftersun ook gebruiken voordat ik ga zonnen?

   Een aftersun is geen middel om verbranding te voorkomen. Het helpt de huid te verkoelen en te herstellen ná blootstelling aan de zon. Dat is ook waarom het aftersun (letterlijk uit het Engels vertaald: na zon) heet.

   Vergeet niet om je goed in te smeren met de juiste zonnebrandcrème voor jouw huidtype en vermijd blootstelling aan directe zonlicht tussen 12 en 15 uur.

   5. Ik heb geen aftersun bij me. Kan ik iets anders gebruiken?

   Als je je op een tropisch eiland bevindt, waar de Aloë Vera plant in het wild groeit, kun je gebruik maken van de gel die zich bevindt in de dikke stekelige bladeren van de plant. Maar hoe groot is die kans?

   Geen Aloë Vera plant in je tas, maar wel een hydraterende crème of lotion? Het heeft dan weliswaar geen kalmerende of herstellende werking zoals een aftersun, maar het kan je misschien wel redden in een geval van nood. Probeer toch altijd een aftersun bij je te hebben of probeer het ergens in de buurt te verkrijgen.

   Veilig en verantwoord zonnen bij Glow Beauty & Sun

   Bij zonnestudio Glow Beauty & Sun te Deventer staat veilig en verantwoord zonnen voorop. Wij werken daarom met producten van Devoted Creations en hebben altijd een aftersun voor je klaar staan, die je gratis na het zonnen aan kunt brengen.

   De aftersun van Devoted Creations is op basis van dode zee mineralen en daarmee ook geschikt voor de gevoelige huid. Daarnaast bevat deze aftersun het Aloë Vera extract, kokosolie en komkommer. Dit helpt de huid heerlijk te kalmeren en te hydrateren.

   Je kunt deze aftersun ook afzonderlijk bij ons kopen. Neem contact met ons op of geef het aan bij je bezoek aan onze zonnestudio.