Mannen, opgelet: zonnen helpt de spieropbouw

Mannen, opgelet zonnen helpt de spieropbouw

Wist jij dat jij als man spiermassa op kunt bouwen door te zonnen? Echt waar! Hoe werkt dat dan en hoe pak ik dat aan, hoor ik je jezelf al afvragen. Lees snel verder om erachter te komen.

Zonnen voor een gespierd lijf

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat vitamine D een positieve invloed heeft op de aanmaak van testosteron.

Testosteron is een mannelijk geslachtshormoon met vele vitale functies voor het lichaam. Van je hersenen, hart en nieren tot je huid, spieren en geslachtsorgaan: testosteron speelt een belangrijke rol. Hier volgt een lijstje van de functies van testosteron, zodat je in één overzicht kunt zien hoe belangrijk het is voor het mannelijk lichaam.

De functies van testosteron:

 • Productie van collageen
 • Productie van haargroei
 • Productie van rode bloedcellen
 • Productie van botgroei
 • Productie van sperma
 • Bevordering van de erectiele functie
 • Bevordering van de libido
 • Bevordering van de bloedstroom
 • Bevordering van vetverbranders
 • Bevordering van de spiermassa

Het gaat ons in dit geval voornamelijk over het laatste: bevordering van de spiermassa. Testosteron helpt spiermassa op te bouwen door eiwitten aan te maken die het lichaam in een constructieve toestand brengen. Te weinig testosteron in het lichaam kan dan weer een oorzaak zijn voor afname van de spiermassa. Daarnaast kan ook het geslachtsorgaan in omvang afnemen en de buikomvang juist toenemen. Al met al is testosteron dus belangrijk voor een gezond en fit uiterlijk.

We weten nu dat testosteron van essentieel belang is voor (onder andere) de opbouw van spiermassa en dat we de aanmaak ervan kunnen stimuleren door vitamine D. Maar hoe komen we aan vitamine D?

Naar de zonnestudio voor vitamine D

Ons lichaam maakt vitamine D aan dankzij blootstelling aan natuurlijk zonlicht, maar ook tijdens een sessie onder de zonnebank. Dat tweede is super fijn, want we wonen in een land waar de zon niet het hele jaar door (sterk) schijnt. Wanneer de zon minder sterk schijnt of wanneer ons lichaam bedekt is (met kleding) maakt onze huid minder snel vitamine D aan. In tegenstelling tot de zon straalt de zonnebank elke dag van het jaar even sterk en kun je er gerust in je nakie van genieten. Je hele lichaam wordt dus blootgesteld aan de straling en je huid krijgt een vitamine D en dus een testosteron boost.

Fun fact: Wist je dat de oude Grieken naakt onder de zon gingen sporten om de spieropbouw te stimuleren? Dat de productie van testosteron wordt bevorderd door blootstelling aan de zon weten we inmiddels, maar wist je ook dat de aanmaak van testosteron nog veel meer gestimuleerd wordt wanneer de zon schijnt op je mannelijke geslachtsdeel? Nu is het natuurlijk niet erg praktisch om naakt in het park rond te rennen en niet iedereen ligt er even gemakkelijk bij op een naaktstrand. Maar maak je geen zorgen: met een bezoek aan de zonnestudio heb jij een zonnecabine volledig tot je eigen beschikking en kun je gerust in je blootje genieten.

Voeding met vitamine D

Naast regelmatig een zonnebank te bezoeken of je huid bloot te stellen aan de natuurlijke zon, kun je ook bepaalde voedingsmiddelen nuttigen voor vitamine D.

Voedingsmiddelen waar vitamine D in zit, zijn:

 • Kaas
 • Eieren
 • Rundvlees
 • Vette vis
 • Visolie

Ook kun je extra vitamine D slikken, door middel van vitamine D capsules, maar raadpleeg altijd eerst je arts voordat je dit doet.

Veilig en verantwoord zonnen bij Glow Beauty & Sun in deventer

Kun jij niet wachten om de spieropbouw in je lichaam te stimuleren door een straaltje zon, maar schijnt de zon niet sterk genoeg? Of wil jij graag het beste eruit halen net als de oude Grieken en je lichaam een testosteron boost geven, maar zie je het niet zo zitten om op een naaktstrand te gaan liggen zonnen? Breng dan een bezoek aan de zonnebank en bouw veilig en verantwoord spiermassa en een mooi kleurtje op!

Glow Beauty & Sun, zonnestudio gevestigd in Deventer, is alle dagen van de week open. Van maandag t/m vrijdag zijn we open van 10:00 tot 22:00 uur. En op zaterdag en zondag zijn we open van 10:00 tot 21:00 uur.